NEST

Nest is een vogelhuisje op hoge poten tussen de prachtige bestaande bomen van Buitenplaats Koningsweg aan de rand van de Veluwe. Samen met 10 andere bijzondere architectonische recreatiewoningen wordt buitenverblijf Nest strategisch gepositioneerd in de groene omgeving en zo goed mogelijk gericht op de zonnestand. Je verblijft op hoogte tussen de bladeren en beleeft op die manier Buitenplaats Koningsweg vanuit een heel bijzonder perspectief.

Buitenverblijf Nest richt zich op minimale belasting van de groene omgeving met respect voor de bestaande bomen en staat enkel op slanke poten met een open stalen wenteltrap. Verder laat het de bosgrond ongemoeid. Het buitenverblijf biedt niet alleen plek aan menselijke bezoekers, het wordt ook een thuis voor de originele bewoners van de Buitenplaats: de vogels.

De aanwezigheid van Nest zal in eerste instantie niet opvallen omdat het volume verscholen ligt tussen de bladeren. Dichterbij ervaar je de kenmerkende vormgeving van een vogelhuis. Deze ervaring versterken we met een terughoudende materiaalkeuze die zorgt voor een mooie balans tussen minimale architectuur en weelderige natuur. De poten bestaan uit zwarte stalen profielen en het volume op hoogte is gemaakt van houten geveldelen die natuurlijk vergrijzen. Het dak bestaat uit geprofileerde stalen platen zodat het mooi blijft in de tijd. Het aantal gevelopeningen is beperkt en zodanig gekozen dat je van binnen een beschutte leefervaring hebt. Tegelijkertijd straalt het in de avonduren minimaal licht uit naar de omgeving.

 

Nest wordt een bijzondere verblijfsplek voor één of twee personen en af en toe een bezoeker. Een plek waar je alleen of samen een bijzonder weekend of vakantieweek beleeft. Waar je in alle rust tot jezelf en dichter tot elkaar komt. Een ‘retreat’ op hoogte tussen de bladeren van de bomen, waar je in alle stilte en rust komt werken, lezen en wandelen. Het zal bezoekers aantrekken die bewust voor zo een bijzonder verblijf kiezen en die komen genieten van de rustige, groene sfeer van Buitenplaats Koningsweg.

Door de compacte opzet van het hoofdvolume samen met hoogwaardige isolatie in de gebouwschil (daken, vloeren en wanden) wordt de energievraag geminimaliseerd. Vervolgens passen we een ‘all-electric’ systeem voor apparatuur, verwarming en warm tapwater toe. Daardoor is het buitenverblijf voorbereid op een gasloze toekomst en wordt middels zonnepanelen voorzien in de eigen energievraag. Daarnaast worden er materialen toegepast die in de totale levensloop weinig tot geen impact hebben op de gezondheid van mens, dier en milieu. Zo worden de gevels afgewerkt met inheemse hout delen uit duurzame bronnen evenals de houtskeletbouw wanden en balkenvloeren. De houtskeletbouw wanden worden gevuld met het natuurlijke isolatiemateriaal vlas en de dakkap wordt gemaakt van circulaire sandwichplaten. Het staande frame en de wenteltrap zijn van geoogste stalen profielen met demontabele verbindingen waardoor ze in de toekomst eenvoudig herbruikbaar zijn.

Project info:
Opdrachtgever: Noud Paes & Jeroen Dellensen, Jaspar Jansen, Chris Collaris (i29 Architects), Hagoort Bouw B.V.
Architecture & interieur ontwerp: Noud Paes & Jeroen Dellensen, Jaspar Jansen, Chris Collaris (i29 Architects)
Constructeur: Huib Jol
Aannemer: Hagoort Bouw B.V.
Copyright beelden: Noud Paes, Jeroen Dellensen, Jaspar Jansen, Chris Collaris (i29 Architects), Hagoort Bouw B.V.