Stadsvilla Rotterdam

In de Rotterdamse wijk Kralingen is een voormalig museum getransformeerd tot een luxe appartementengebouw en een uitzonderlijke stadsvilla. In de chique, lommerrijke laan valt de nieuwe stadsvilla naadloos binnen het beschermde stadsgezicht met hoge monumentale waarde.
Aan de tuinzijde toont de nieuwe woning echter een compleet ander uiterlijk. De stadsvilla onderscheidt zich in de tuingevel met een pure en minimalistische detaillering. Slanke stalen puien, grote glasinvullingen en handgevormde Kolumba metselstenen vormen de materialisering van de ‘getrapte’ achtergevel, waarbij een balkon en loggia aan de stadsvilla zijn toegevoegd.

 

 

Naast de nieuwe verschijningsvorm aan de tuinzijde zijn ook de duurzame opbouw en functionele werking onderscheidende waarden van de stadsvilla. De opdrachtgever had de wens om de kwaliteit van het bestaande bouwvolume te verhogen. Doelstelling was om de waardevolle bestaande elementen van het pand in te zetten voor de woonbeleving en wensen van de bewoners zonder dat dit ten koste ging van het authentieke karakter van het pand. Binnen het bestaande kader van hoge en grote ruimten werd het pand voorzien van een volledig nieuwe indeling. De ruime keuken met aan twee zijden zitgedeelten in de volledige diepte van de woning is gesitueerd op de begane grond. De living en eetkamer aan de achterzijde worden opgedeeld door een openhaard en kijken beiden op de tuin uit. Deze woonvertrekken op de begane grond zijn verbonden via een licht trappenhuis met de bovengelegen verdiepingen. Op de eerste verdieping bevinden zich de slaapkamers en badkamers van de woning. Het logeervertrek, een werkkamer, en een lounge met loggia en wellness hebben een plek gekregen op de tweede verdieping.

 

 

 Alle toegepaste nieuwe bouwmaterialen zijn op het gebied van ecologie, duurzaamheid en hernieuwbaarheid met zorg geselecteerd. Zo zijn hoogwaardige materialen toegepast die niet alleen formaldehyde vrij zijn maar ook op een natuurlijke wijze bijdragen aan een kwalitatief uitzonderlijk hoogwaardige ecologisch gebouw. De bestaande gebouwstructuur is hernieuwd geïsoleerd met ‘ademende’ gebouwschillen. In de spouwmuren is ISOVLAS isolatie toegepast. In de dakkap en vloeren is PAVATEX houtwolisolatie toegepast. De lichte scheidingswanden zijn gevuld met PAVAFLEX (flexibele houtvezelplaten) isolatie. De vloerafwerkingen bestaan uit bamboedelen en gietvloeren op ecologische basis. De wandafwerkingen zijn in leemstuc uitgevoerd. De vaste inrichting is geheel op maat gemaakt met kwalitatief hoogwaardige materialen als RVS, Hi-macs en bamboe.

 

  

 

Het uitgangspunt was het realiseren van een woning waar met minimaal energiegebruik optimaal comfortabel geleefd kan worden. Om deze reden zat er een grote uitdaging in de aansturing van de installatietechniek. Zes afzonderlijke energiebronnen worden gecombineerd ingezet voor een energiezuinig, aangenaam woonklimaat. De energie bronnen worden gevormd door twee warmtepompen, een gesloten WKO installatie, een 20 meter lange wand in tuin als grote warmte en koude collector, twee hout haarden, waarvan een direct is gekoppeld aan klimaat en warm tapwater systeem. Wand en plafond activatie verwarmen het huis met een zo laag mogelijke temperatuur (27-35 graden), en koelen het met een zo hoog mogelijke temperatuur. De warm tapwatertemperatuur in het installatie circuit is altijd maximaal 47 graden Celsius operationeel. Dit betekent in de praktijk lagere energiekosten en geen verbrandrisico. Op mogelijke gezondheidsrisico’s wordt door het gebouwbeheersysteem gemonitord, waardoor periodiek voor korte duur het volledige circuit gespoeld wordt met een watertemperatuur van 70 graden Celsius.

 

 

 

Het woonhuis heeft een ‘all electric’ karakter waarin ramen, gordijnen en (LED) verlichting door middel van het beheersysteem aangestuurd worden en daarmee actief onderdeel zijn geworden van klimaathuishouding. Vanwege het experimentele karakter van het klimaatsysteem op installatietechnisch vlak wordt de hele woning uitvoerig gemonitord op energiegebruik en inzet van diverse combinaties in energiebronnen. Deze data wordt teruggekoppeld aan het ervaren wooncomfort en de kwaliteit van het binnenklimaat. Op deze wijze krijgt de authentieke woning in hedendaagse ontwerpstijl met traditioneel ecologisch materiaalgebruik ook een innovatief karakter.

 

 

De woning is opgeleverd in juli 2015.
Opdrachtgever: Diderot Development B.V.
Ontwerp: Architectenbureau Paul de Ruiter & Chris Collaris Architects
Constructie: Adviesbureau Daenen B.V.
Uitvoering: Aannemingsbedrijf Kokshoorn B.V.
Interieur kasten: 13Speciaal
Tuinarchitect: Loek Hoek Tuinontwerpen
Copyright beelden: Tim van de Velde