Open-up Sloterdijk

Uniek wonen in Amsterdam, het gaat er komen. Met volledig vrij in te delen loods- en loftwoningen gaat Sloterdijk zich openen naar een nieuw bruisend woongebied. Wonen, werken en ontspannen vallen op deze plek vanzelfsprekend samen: hardlopen in Landschapspark De Bretten, lopend naar het station en in 15 minuten fietsen naar de binnenstad.

 

Het woonprogramma bestaat uit +/- 150 koopwoningen van S tot XXL. De laagbouw gaat bestaan uit circa 10 bijzondere, diepe hoge loodswoningen en circa 40 zogenaamde tuinlofts. In de hoogbouw worden ongeveer 100 loftappartementen gerealiseerd met een woonoppervlakte variërend tussen 50 en 200 m2. En dat omringd met ruime groenvoorzieningen voor alle bewoners. Aan de Radarweg komt een ontmoetingsplek voor bewoners, bezoekers en ondernemers. Met onder andere een restaurant, een gym en flexibele werkplekken.

Chris Collaris Architects ontwerpt twee plint gebouwdelen op kavel N1 en N3.

Op kavel N1 wordt het ontwerp gekenmerkt door een avontuurlijke verdeling van unieke loods en tuinloft woningen met groene buitenruimtes in de gevelzones. Een verfijnde detaillering in verduurzaamde houten delen, de nauwkeurige inpassing van grote verdiept gelegen gevelpuien en het geïntegreerde groenontwerp geven het bouwvolume een menselijke maat.

Het gebouwdeel heeft een duidelijk herkenbare hoofd- en gevelstructuur die verloopt van een dichte, zware voet naar een open, ranke top. De wezenlijke constructie is duidelijk zichtbaar in de woningen en refereert in combinatie met grote vrije hoogten naar karakteristieke industriële loftruimten.

Op kavel N3 wordt het ontwerp gekenmerkt door een duidelijke stapeling van massieve ecologische leembouw volumes die terugliggend en overstekend ten opzichte van elkaar zijn gepositioneerd. Hierdoor ontstaat een unieke vormkarakteristiek voor zowel het gehele gebouwdeel als de individuele loods en tuinloft woningen. Grote gevelopeningen zorgen voor lichte loods en tuinloft woningen. De daken van de verschillende volumes zijn begroeit met het landschap van het Brettenkleed. Op de randen van de verspringende leembouw volumes en aan de gevels wordt ‘stedelijk groen’ opgenomen. Hierdoor wordt het gebouwvolume op alle niveaus bedekt met een prettig leefbare groene deken.


Opdrachtgever: Heijmans Vastgoed
Ontwerpteam totaalopgave: NL Architects, Space Encounters, Studio DvMB, Chris Collaris Architects, DS Landschapsarchitecten, Tenderboost (Ruben Esser)
Constructeur: IMD Raadgevende Ingenieurs B.V.
Renders: Wax.